Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana pieczarkami i pieczonym schabem

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2,5 sztuki
pieczarki 100 gram
schab pieczony 50 gram
czosnek 3 ząbki
ser żółty 1 plaster
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
oliwa 2 łyżki
pesto 4 pietruszkowe
tymianek 1 (listki)

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana pieczarkami i pieczonym schabem

Kroki postępowania

1
Pół cukinii i oczyszczone pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Pozostałe dwie cukinie przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż miąższ.
Krok 1 - Cukinia faszerowana pieczarkami i pieczonym schabem foto
2
Połówki cukinii oprósz lekko solą i pieprzem, posmaruj oliwą z oliwek. Grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku po 5 minut z każdej strony.
Krok 2 - Cukinia faszerowana pieczarkami i pieczonym schabem foto
3
Na rozgrzej patelni podsmaż wcześniej przygotowane pieczarki, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, startą cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smaż, często mieszając, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj pokrojony na małe kawałki pieczony schab i świeży tymianek, wymieszaj i odstaw patelnię z palnika.
Wgłębienia grillowanych połówek cukinii posmaruj łyżeczką pesto, napełnij farszem, na wierzchu ułóż ser żółty pokrojony w paseczki.
Krok 3 - Cukinia faszerowana pieczarkami i pieczonym schabem foto
4
Do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą z oliwek włóż cukinie wypełnione farszem. Wstaw do nagrzanego do 190ºC piekarnika na około 15 minut, po tym czasie sprawdź widelcem czy cukinia jest już odpowiednio miękka w środku, jeśli jest jeszcze twarda, piecz trochę dłużej.
Krok 4 - Cukinia faszerowana pieczarkami i pieczonym schabem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 30.06.2013 10:09
w tym roku to te warzywka takie nijakie będą przez tą pogodę
anemon 28.06.2013 15:39
Ja co prawda mam w ogródku cukinię, ale rośnie jakoś tak rachitycznie. Mam nadzieję, że jak się pogoda wyklaruje, to cukinia podrośnie.
IZABELA29 27.06.2013 08:34
ja w tym roku cukinie muszę przywozić od teściowej ,sama nie posiałam.:(
barbara11561 27.06.2013 07:27
bardzo apetycznie wygląda:)
caralajna 24.01.2013 08:13
pyszny letni obiad, niezwykle apetycznie wygląda
smakoszek 06.01.2013 21:50
świetna propozycja
alaaa 19.12.2012 22:07
pycha,zjadło by się
dianix 20.11.2012 20:29
latem czesto u mnie byla
anemon 21.06.2012 21:33
Zrób i daj znać jak Ci smakowało, jestem pewna, że wyjdą Ci super, bo przecież znam Twoje przepisy.
ziutula
ziutula 21.06.2012 17:35
zrobię jutro podobnie ja u Ciebie....
Ewelina38 01.02.2012 12:07
bardzo apetycznie wyglądają
Grazyna0211 15.12.2011 15:57
wygląda rewelacyjnie!
anemon 16.10.2011 21:43
Dziękuję.
ben-ka 14.10.2011 08:02
Efekt końcowy piękny:)
Magdalena1110 09.10.2011 11:19
cudnie wygląda na pewno dobra
Beatris 09.10.2011 11:03
Z przyjemnością zjadłabym taką cukinię.
Anna146 09.10.2011 09:10
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak