Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 4 kg
czosnek 4 główki
koper
chrzan
sól
ziele angielskie

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone

1. Ogórki dokładnie umyć

2. Przygotować słoiki. na dno każdego słoika kładziemy koperek, ziele angielskie oraz pieprz. Ogórki układamy pionowo mocno ściskając, pomiędzy dodajemy kilka paseczków korzenia chrzanu. Całość zalewamy wodą z solą. Ok 1 łyżeczka soli na 4 szklanki wody. Dokładnie i szczelnie zamykamy słoik. Po zakręceniu stawiamy do góry dnem, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach ogórki będą już dobre - im dłużej odczekamy tym lepiej się zakiszą.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 25.04.2013 07:27
Uwielbiam kiszone ogórki :)
gabi162825 19.12.2012 21:32
pycha
Anitapaj 13.11.2012 22:50
w sam raz na nadchodzącą zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak