Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 100 gramów
jajko 1 sztuka
przyprawa Smak Lata 1 łyżka
bulion drobiowy 1 sztuka
majeranek 1 łyżka
olej 1 łyżka
kapusta 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
mięso mielone 300 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem

Kroki postępowania

1

Z małej kapusty wykroić głąb i sparzyć. Liście ostrożnie rozdzielić. Ściąć zgrubiałe nerwy liściowe, aby się łatwo zawijało gołąbki.

Krok 1 - Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem foto
2

1 torebkę kaszy jęczmiennej ugotować na półtwardo. Mięso mielone wieprzowe i wołowe wymieszać z kaszą, dodać 1 jajko, doprawić do smaku przyprawą Smak Lata, pieprzem, solą i majerankiem. Całość dokładnie wymieszać.

Krok 2 - Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem foto
3

Farsz ułożyć na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w rulon. Zrobić 7 gołąbków. Gołąbki podsmażyć na oleju na patelni grillowej, Na dnie garnka ułożyć pozostałe liście kapusty, na nich ułożyć ciasno gołąbki i zalać 1 szklanką bulionu. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około 50-60 minut, aż gołąbki będą miękkie.

Krok 3 - Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem foto
4

Podawać gołąbki z sosem pomidorowym. Udekorować natką pietruszki.

Krok 4 - Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 09.10.2011 11:09
Z kaszą jeszcze nie robiłam, a wyglądają tak smakowicie.
Pola2 08.10.2011 21:08
świetne, uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak