Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogórki konserwowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
cukier 40-50 g
sól kuchenna 20 g
woda
ocet
koper do słoików
chrzan 1 sztuka z liściami
papryka 5 g
czosnek 3-4 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: ogórki konserwowe

1. Ogórki dokładnie wymyć.

2. Zagotować wodę z dodatkiem soli kuchennej, cukru i octu.

3. Warzywa dokładnie umyć

4. Przygotować słoiki. Na dno każdego wyłożyć czosnek, korzeń i listki chrzanu i koper. Ogórki układać pionowo. Gorącą zalewą zalać słoiki. Słoiki szczelnie pozamykać.

5. Na dno dużego garnka wsadzić ścierkę (aby słoiki podczas gotowania nie poobijały się o dno). Wstawić słoiki, zalać wodą tak aby je całkowicie zakryła. Pasteryzować ok 20 minut. Po upłynięciu wskazanego czasu, zdjąć garnek z ognia i stopniowo odlewając odrobinę wrzątku uzupełniać jej braki zimną wodą chłodząc w ten sposób słoiki z ogórkami.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emiliozo 14.10.2011 17:48
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak