Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z kremem cytrynowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 28 dag
jajko 4 szt.
cukier 55 dag
mleko 8 łyżek
cukier wanilinowy 1 torebka
mąka 40 dag
proszek do pieczenia 1 torebka
żółtko jajek 6 szt.
mąka ziemniaczana 12 dag
sok z cytryny 375 ml
skórka z cytryny
truskawki 1,5 kg
galaretka owocowa 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z kremem cytrynowym

25 dag masła utrzeć z taką samą ilością cukru. Podczas ucierania dodawać stopniowo jajka, mleko oraz cukier waniliowy. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać składniki. Ciasto rozsmarować na blasze. Piec 35 minut w 175 stopniach. Przygotować masę cytrynową. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną zimnej wody. Zagotować 3/4 litra wody z resztą cukru i tłuszczu, sokiem oraz skórką z cytryny. Zagęścić mąką, znowu zagotować, dodać żółtka. Krem rozsmarować na cieście. Obłożyć placek truskawkami, polać galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak