Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z kiełbasianą niespodzianką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
drożdże 20 g
cukier pół łyżeczki
sól płaska łyżeczka
oliwa 2 łyżki
jajko
woda 250 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z kiełbasianą niespodzianką

Farsz:
3 pomidory
3 białe papryki
2 laski kiełbasy zwyczajnej
oliwa z oliwek
cebula
pieprz
sól
czosnek
bazylia
oregano


Drożdże kruszymy do ciepłej wody, dodajemy sól, cukier i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na 5 minut. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy oliwę i jajko. Po 5 minutach dodajemy do mąki rozpuszczone drożdże, mieszamy o odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (przykrywając ściereczką).
Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodajemy czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory a także cebulę pokrojoną w półtalarki. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, bazylia i oregano i smażymy około 30-40 minut ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na wysypaną mąką stolnicę, ugniatamy aż przestanie się kleić i formujemy kulki, rozwałkowujemy je trochę, nakładamy ostygnięty farsz. Brzegi sklejamy tworząc bułeczki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 150 stopni na termoobiegu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak