Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas 1 szkl
mąka żytnia 1 kg
słonecznik łuskany 1/3 szkl
siemię lniane 3 łyżki
otręby żytnie 1/3 szkl
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie

Kroki postępowania

1
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na kilka godzin
Krok 1 - Chleb na zakwasie foto
2
Kiedy wyrośnie przekładamy do foremek wysmarowanych olejem i posypanych otrębami, i czekamy aż podwoi swoją objętość
Krok 2 - Chleb na zakwasie foto
3
Wstawiamy do nagrzanego do 230C piekarnika i pieczemy 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy około 1 godziny
Krok 3 - Chleb na zakwasie foto
4
Po wyjęciu jeszcze ciepły chleb smarujemy woda aby miał błyszczącą skórkę
Krok 4 - Chleb na zakwasie foto
5
Wspaniale smakuje ze smalcem swojskim i kiszonym ogórkiem
Krok 5 - Chleb na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 16.12.2012 18:31
jaki typ mąki żytniej do ciasta? ile czasu, tak mniej więcej, ciasto musi wyrastać w poszczególnych etapach?
Mysiunia 08.10.2011 17:58
coś wspaniałego:) takie chlebki są najlepsze!
sylwia / sytofala 08.10.2011 15:46
pyszny tylko musiałabym wyhodować zakwas :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak