Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie pomidorowym z kooperkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 3 torebki
mięso mielone 1/2 kg
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
przyprawa do potraw Kucharek 1/2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
kostka rosołowa 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka
śmietana
mąka
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie pomidorowym z kooperkiem

Ryż należy ugotować wg.przepisu na opakowaniu, odsączyć, wystudzić.Dodać mięso mielone, bulkę tartą ok. 1 lyżki, przyprawę, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem ze sobą połaczyć, wyrobić. Formować kuleczki i obtaczać w bulce tartej.

Zagotować w garnku wodę, na wrzącą wrzucać kulki, gotować je na malym ogniu do wypłynięcia. Nie można ich gotować zbyt długo bo będą sie rozpadały. Wyjąc ugotowane pulpety na talerz.
W odzdielnym garnku zagotować wodę (ilość wody w zależności od tego ile chcemy aby nam wyszło sosu), dodać kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, oncentrat pomidorowy, pogotować.
Śmietanę rozrobić z mąką oraz zimną wodą + łyzką gorącego wywaru. Wlać na gotujacy się wywar i pogotować chwilę.
Doprawić sola i pieprzem do smaku.
W przypadku kiedy pojawią się grudki w sosie bo i tak czasem zdarza, przecedzam sos przez sitko.Dodaje dużą ilość koperku.
Zalewam pulpety sosem pomidorowym.

Kiedy zrobię większą ilość nakladam pulpety do sloika i zalewam gorącym sosem, odwracam do góry wieczkiem, kiedy się zawekują i wystygną chowam do lodówki. Mam gotowy obiad, kiedy nie bardzo mam czas na gotowanie:-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 17.10.2011 19:42
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak