Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mintaj w szafranie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż długoziarnisty 25 dag
cebula
sól
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
olej 1 łyżka
białe wino 50 ml
bulion rybny 400 ml
śmietana kremówka 20 dag
pomidor
mintaj 50 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sok z cytryny
kolendra 4 gałązki
Szafran nitki Prymat 1 fiolka

Przepis i sposób przygotowania na: Mintaj w szafranie

Ugotuj ryż. W tym czasie posiekaj cebulę.
W rondlu rozgrzej olej, na nim zeszklij cebulę, dodaj szafran, delikatnie podsmaż. Podlej winem i gotuj ok. 5 min. Dolej bulion rybny i śmietankę. Podgrzewaj dalsze 5 min, nie doprowadzając do wrzenia. W tym czasie pokrój pomidor na ćwiartki, usuń gniazda nasienne miąższ posiekaj w drobną kosteczkę.
Opłucz ryby, osusz, pokrój w grubą kostkę. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z 2 łyżkami wody. Zagęść sos szafranowy. Dopraw solą i pieprzem kajeńskim i sokiem z cytryny, włóż ryby i na wolnym ogniu przez 5 min gotuj. Dodaj pomidora, delikatnie mieszaj. Potrawkę podawaj z ryżem. Udekoruj listkami kolendry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak