Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z sosem z mascarpone

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 40 dkg
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
dżem truskawkowy wg uznania
serek mascarpone 150 gram
śmietana 12% 3 łyżki
banan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z sosem z mascarpone

Kroki postępowania

1
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, zagnieść z jajkiem i obiema mąkami. Z ciasta uformować gruby wałek i kroić w 1 cm plastry.
Krok 1 - Kluski z sosem z mascarpone foto
2
Każdy plaster spłaszczyć, na środku ułożyć po 1 łyżeczce dżemu, skleić brzegi i uformować kulkę. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia.
Krok 2 - Kluski z sosem z mascarpone foto
3
Serek zmiksować blenderem z obranymi bananami i śmietaną.
Krok 3 - Kluski z sosem z mascarpone foto
4
Sosem polać gotowe kluski. Można udekorować dowolną marmoladą lub dżemem.
Krok 4 - Kluski z sosem z mascarpone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 31.10.2013 17:03
Takie kluski z chęcią bym zjadła.
kamyk 14.07.2012 22:13
super kluski
Weronika_eM 27.01.2012 20:40
pycha
ziutula
ziutula 13.11.2011 18:17
grunt to pomysł i smaczne wykonanie....
Magdalena67 08.10.2011 19:36
jeszcze tak przybranych klusek nie jadłam, ciekawie
Lotar 08.10.2011 19:15
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak