Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki zapiekane w sosie beszamelowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
masło 6 dag
kalafior
sól
cukier
sos beszamelowy 2 szklanki
żółty ser 20 dag
posiekana zielenina 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zapiekane w sosie beszamelowym

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, obrać, pokroić w plasterki, osolić. Kalafior ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie, odcedzić, podzielić na małe cząstki i wymieszać z ziemniakami. Przyrządzić sos beszamelowy. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, posypać bułą tartą, ułożyć ziemniaki wymieszane z kalafiorem. Zalać sosem i posypać po wierzchu startym żółtym serem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiec. Przed podaniem posypać zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak