Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowo ptysiowe kwiatki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna Kasia 125 g
woda 1 szk
mąka 1 szk
jajko 5 szt
masa
serek mascarpone 250 g
śmietana słodka 250 ml
śmietan fix 1 szt
maliny świeże 300 g
cukier waniliowy 2 szt
cukier puder 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowo ptysiowe kwiatki

Wodę zagotować z margaryną.
Wsypać mąkę i bardzo energicznie mieszając gotować około 2 minut.
Należy uważać aby z mąki nie zrobiły się grudki.
Tak ugotowany budyń wystudzić, gdy wystygnie ucierać mikserem dodając po jednym jajku.
Gotową masę nałożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kwiatki zostawiając odstępy.
Ciasto ptysiowe piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Zimne ptysie przekroić w poprzek.

Serek utrzeć z malinami.
Śmietanę ubić ze śmietan fixem i cukrem waniliowym.
Serek połączyć ze śmietaną.
Masę malinową nakładać na spodnie części każdego ptysia, przykryć górną warstwą.
Wszystkie ciastka posypać cukrem pudrem a na środku nałożyć po łyżeczce masy malinowej i położyć po jednej malinie oraz listku bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia31 26.03.2012 17:03
bardzo fajne
Sylwia31 26.03.2012 17:03
bardzo fajne
jozefinach 09.02.2012 10:53
Pychotka.
sylwia / sytofala 20.10.2011 22:59
piękne
cukiereczek 20.10.2011 10:53
śliczne
Agnieszka_B 08.10.2011 20:56
Cudne kwiatuszki!
Ela11 08.10.2011 13:44
super !!!!
pioge7 08.10.2011 13:02
ekstra
ben-ka 08.10.2011 12:05
aż szkoda jeść takie śliczne:)
halina17 08.10.2011 11:46
fajnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak