Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

boczek pieczony - tradycyjny

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 6 ząbków
Majeranek suszony Prymat 2 łyzki
sól 1 łyżka
oliwa
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
boczek 1,5 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: boczek pieczony - tradycyjny

Przyprawy ucieramy w moździerzu na gładką masę, dodajemy nieco oliwy, żeby - żeby łatwiej się smarowało. Dokładnie nacieramy mięso, zwijamy i sznurujemy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 24h.
Piekarnik nagrzewamy do temp 200 stopni. Wstawiamy mięso i pieczemy około 20 minut, zmniejszamy temperaturę do ok 150-160 stopni (termoobieg) i pieczemy jeszcze przez dwie godziny.
Studzimy, zdejmujemy sznurki. Ja dzielę na porcje i mrożę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 19.06.2013 22:30
Boczek uwielbiam w każdej postaci! Pycha! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak