Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka z kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2 szklanki
masło 250 g 1/2 kostki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 3 łyżki
mąka krupczatka 3 łyżki
cukier brązowy 2 łyżki
masło 250 g 1/4 kostki
jabłka 1 kg
płatki migdałowe
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka z kruszonką

Tu nie ma oszukiwania, masło ma być masłem, a żółtko żółtkiem, zapomnij o margarynie i całych jajach. Oczywiście jeśli podmienisz składniki wyjdzie Ci ciasto, jednak nie będzie to prawdziwa szarlotka mojej babci.

Z mąki, masła, żółtek i cukru pudru szybko zagniatasz ciasto. Wrzucasz je do lodówki na przynajmniej 30 minut. Jabłka - najlepsze będą szare renety, kroisz w plasterki lub ścierasz na tarce, mieszasz z płatkami migdałowymi i odrobiną cynamonu.

Z cukru brązowego, masła i mąki robisz kruszonkę.

Tortownicę natłuszczasz i wylepiasz ciastem, przykrywasz folią, wysypujesz kulki do pieczenia i pieczesz w temperaturze 200 stopni ok 15 minut. Zdejmujesz folię z kulkami, wykładasz jabłka, posypujesz kruszonką. Pieczesz jeszcze ok 30 minut w temp 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 07.06.2012 10:59
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak