Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierany jabłecznik

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 35 dag
cukier 20 dag
margaryna 25 dag
jajko 5 sztuk
mleko 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżka
kakao 2 łyżki
Nadzienie:
jabłka 1,5 kg
masło 2 łyżki
cukier
cynamon 1 łyżeczka
kaszka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierany jabłecznik

Ciasto:
Żółtka jajek utrzeć z cukrem i margaryną dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,mleko i na koniec pianę z białek ,ciasto podzielić na połowę do jednej części dodać kakao .
Niedużą formę do pieczenia wysmarować tłuszczem ,wylać jedną część ciasta ,wyłożyć na nie całe nadzienie jabłkowe i przykryć druga częścią ciasta.
Piec w temp.200st około 40 min .
Po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem .

Nadzienie z jabłek :
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce ,odlać nadmiar soku i przesmażyć na maśle ,dodać cynamon oraz cukier około 4-5 łyżek (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek),na koniec dodać kaszkę manną i ostudzić .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 05.07.2013 18:37
wygląda bajecznie
smakowita 19.05.2012 21:45
piękna prezentacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak