Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jeżynowy deser w paski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 80 gram
sok z cytryny 2 łyżki
śmietana kremówka 400 ml
cukier wanilinowy 2 szt.
jeżyny 300 gram+ kilka szt. do dekoracji
kwaśna śmietana 250 ml
mleko 200 ml
budyń waniliowy 1/2 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: jeżynowy deser w paski

Żelatynę zalej 200 ml zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozgrzej ją do wrzenia . Dodaj 50 g cukru, sok z cytryny i 200 g jeżyn. wymieszaj i rozdziel masę do ok. 6 pucharków. Odstaw w chłodne miejsce, by galaretka zastygła.
Krem śmietankowy: 200 ml kremówki ubij z cukrem waniliowym. Zmiksowane jeżyny (100 gram) wymieszaj z kwaśną śmietaną i ubitą kremówką. Rozłóż na galaretce w pucharkach. Ponownie wstaw do lodówki, aby masa stężała.
Krem budyniowy; Z mleka, 30 g cukru i budyniu waniliowego ugotuj gęsty krem i, mieszając, schładzaj. Kremówkę ubij i wymieszaj ze schłodzonym budyniem. Krem rozłóż na warstwie śmietanowej. Udekoruj jeżynami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 26.11.2011 20:37
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak