Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
ryż 2 torebki
mięso mielone 35 dag
pieprz do smaku
sól do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
cebula 1-2 sztuki
sok pomidorowy 0,5 szklanki
śmietana 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

1. Kapustę obrać z brzydkich liści i zagotować. Po ok 15-20 minutach ściągnąć kilka pierwszych liści, które będą już dość miękkie, po krótkim czasie czynność powtórzyć.

2. Ryż ugotować na sypko, ostudzić.

3. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Przestudzić.

4. Ryż wymieszać z mięsem mielonym i cebulką, doprawić Kucharkiem, solą i pieprzem.

5. Farsz zawijać w liście i układać w naczyniu żaroodpornym albo w garnku. Podlać delikatnie wodą i wstawić do piekarnika na ok 15-20 minut. (odpowiednio w garnku także zalać wodą albo bulionem).

6. Sos robimy z odrobiny bulionu lub wody po zrobieniu gołąbków. Mieszamy z sokiem pomidorowym i śmietaną. Możemy dodatkowo doprawić.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.02.2013 00:44
uwielbiam gołąbki
RenataZ-et 08.01.2013 19:21
takie z sosem pomidorowym są najlepsze :)
Ela15 23.12.2012 12:14
bardzo lubie
ben-ka 30.11.2012 16:34
lubię gołąbki a najbardziej pieczone.
Dorota37 27.11.2012 18:33
lubię
halinka1011 07.10.2011 20:09
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak