Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chłodnik z porów

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pory 40 dkg
masło 50 gram
sok z cytryny 1 łyżka
łosoś wędzony 10 dkg
rosół drobiowy 1 (w paście)

Przepis i sposób przygotowania na: chłodnik z porów

Odcinamy zielone części porów ,białe części oczyszczamy kroimy w krążki i dokładnie myjemy ,50 krążków odkładamy.W garnku topimy masło wrzucamy pokrojone pory,dodajemy szczyptę soli i mieszając szklimy ją.Rosół w paście rozpuszczamy w pół litra gorącej wody i wlewamy do garnka z porami i na wolnym ogniu gotujemy 8 min do miękkości.Ugotowaną zupę miksujemy a pozostałe odłożone krążki wkładamy do gorącej zupy i doprawiamy ją do smaku sokiem z cytryny i solą studzimy wkładamy do lodówki do całkowitego oziębienia.Na krótko przed podaniem kroimy wędzonego łososia w cienkie paski i posypujemy nimi oziębiony chłodnik.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 10.10.2011 00:09
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak