Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SUPER PIEROŻKI Z KONFITURĄ JABŁKOWĄ

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże 25 g
cukier 50 g
cukier wanilinowy 1 szt
mleko 150 ml
margaryna 100 g
jajko 1 szt
konfitura
jabłka 3-4 szt
cukier do smaku
cynamon do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: SUPER PIEROŻKI Z KONFITURĄ JABŁKOWĄ

1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na drobne cząstki, smażymy na wolnym ogniu z cukrem ciągle mieszając (ew. podlewamy małą ilością wody, żeby się nie przypaliły). Gdy uzyskają lekko złoty kolor, ściągamy z kuchenki i doprawiamy cynamonem.
2. Mleko delikatnie podgrzewamy-ok 1-1. 5minuty (nie gotować!), dodajemy margarynę, cukier waniliowy łączymy razem z roztrzepanymi jajkami.
3. W dużej misce kruszymy drożdże, posypujemy je cukrem, gdy się „roztopią” mieszamy je z mąką i mlekiem, wyrabiamy gładkie ciasto.
4. Z ciasta wykrawamy koła, nakładamy jabłkową konfiturę i sklejamy jak pierogi.
5. Tak przygotowane pierożki odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
6. smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. ok 180 stopni przez ok 30 minut (na złoty kolor)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak