Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ziemniaczano-szpinakowa z fetą

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
szpinak mrożony 1 opakowanie
czosnek 4 ząbki
sól
pieprz
masło 5 łyżek
feta 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ziemniaczano-szpinakowa z fetą

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzatku.

Na łyżce masła podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu by odparować nadmiar wody. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszony ser feta, delikatnie mieszamy.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodamyemy 2 łyżki masła, dokładnie mieszamy.

Wysmarowane masłem naczynie do tart wykładamy równomiernie masą ziemniaczaną, także boki ( należy pamiętać aby zostawić troche masy ziemniaczanej do zrobienia wierzchniej kratki)następnie równomiernie rozkładamy szpinak z fetą.

Z masy ziemniaczanej robimy na wierzchu kratkę, smarujemy ją roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 20 minut ( do momentu aż się ładnie przyrumieni).

Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odczekać chwilę by ziemniaki zrobiły się bardziej ścisłe i lepiej się kroiło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 10.01.2014 08:14
muszę taką zrobić
madi356 17.04.2012 22:44
pycha
rjustysia 29.01.2012 14:35
Bardzo ch?tnie tak? zrobi? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak