Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane ogórki na zimę

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 3 kg
papryka czerwona 1 szt
marchew 1 mala
ziele angielskie 1 paczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 paczka
Gorczyca biała cała Prymat 2 paczki
chrzan 1 korzeń
ocet 10 % 2 szklanki
koper 1 gałązka
woda 2,5 litra
cukier 1 szklanka
sól 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane ogórki na zimę

Paprykę myjemy, kroimy w drobne paski, układamy po kilka pasków na dnie każdego słoika. Marchew obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy po trochu na paprykę, Ogórki myjemy, układamy szczelnie w słoikach. Dodajemy po 2 listki laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 3-4 talarkach chranu, odrobinie kopru i łyżeczce gorczycy do każdego słoja. Wodę zagotowujemy z solą i cukrem, wyłączamy, dodajemy ocet, gorącym płynem zalewamy ogórki, zakręcamy. Pasteryzujemy około 15 minut, odwracamy do góry dnem. Gdy wystygną, chowamy do spiżarni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 01.12.2011 22:06
dobre ogórasy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak