Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek królewski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

winogrona 1,5 kg
mąka 40 dag
jajko 2 szt.
masło 20 dag
cukier 15 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
skórka z cytryny
budyń waniliowy 2 op.
mleko 1 litr
cukier 12 dag
galaretka agrestowa 2 op.
płatki migdałowe 3 dag
sok winogronowy 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Placek królewski

Z mąki, jajek, masła, cukru, proszku do pieczenia i skórki z cytryny, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schładzać 30 minut. następnie przygotowaną blachę wyłożyć ciastem. Ponakłuwać. Piec 25 minut w temp. 200 stopni. Budyń rozmieszać z 6 dag cukru i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Zaciągnąć zawiesiną. Mieszając, zagotować. Budyń ostudzić. Rozsmarować na ostudzonym placku. Winogrona pokroić na połówki. Ułożyć na budyniu. Sok z winogron mocno podgrzać, rozpuścić w nim galaretkę. Tężejącą galaretką polać winogrona. Przed podaniem posypać migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak