Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl.
miód płynny 3/4 szkl.
orzechy włoskie 20 dag
cukier 2/3 szkl.
jajko 3 szt.
masło 15 dag
skórka pomarańczowa 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
rum 2 łyżki
tabliczka czekolady
masło 1 łyżka
wiórki kokosowe 5 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny piernik

Masło utrzeć z cukrem, miodem i żółtkami. Nadal ucierając, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawę korzenną, drobno posiekane lub zmielone orzechy, posiekaną skórkę pomarańczową i rum. Gładką masę starannie wymieszać z pianą z białek, przełożyć do formy. Piec około 70 minut w temp. 160 stopni. W naczyniu rozpuścić czekoladę z masłem, wymieszać z alkoholem. Upieczone ciasto polać ciepłą polewą, udekorować wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak