Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 250 g
cukier 1 szklanka
jajko 5 szt.
ocet 1 łyżka
cukier wanilinowy 2 łyżki
aromat pomarańczowy 15 kropli
mąka 2 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 10 dag
sok pomarańczowy 350 ml
cukier 4 łyżki
śmietana 30% 250 g
serek homogenizowany 150 g
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Masło utrzeć z cukrem na pienistą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku. Dodać ocet, cukier wanilinowy, aromat pomarańczowy 10 kropli, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą. Formę do pieczenia wypełnić ciastem, piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto przekroić na trzy warstwy. polewę czekoladową zetrzeć na tarce. Żelatynę namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie, naczynie wstawić do gorącej kąpieli wodnej. Sok pomarańczowy 100 ml wymieszać z cukrem. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z płynną żelatyną, następnie dodać serek homogenizowany, aromat, sok pomarańczowy, wymieszać. Masę odstawić w chłodne miejsce aż stężeje. Pierwszy płat ciasta nasączyć reszta soku pomarańczowego, posmarować masą. Z następnymi warstwami zrobić tak samo. Wierzch ciasta i boki posmarować masą, udekorować wiórkami czekoladowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak