Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
cukier 3/4 szkl
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy. Następnie 1/4 część ciasta odkładamy do zamrażalnika, a resztę ciasta wkładamy do chłodziarki. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Blachę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Na sam spód blaszki ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z chłodziarki. Na starte ciasto wykładamy masę jabłkową, na masę jabłkową ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 12.05.2012 18:47
smaczne ciasto
maciek7 22.02.2012 09:36
pycha
IlonaAlbertos 01.12.2011 00:44
Wspaniale wygląda, już czuję zapach jabłuszek.
ilka_86 30.11.2011 17:51
pyszniutka
1j1o1l1a1 07.10.2011 15:59
nie ma to jak sazrlotka:)
Jarlin 07.10.2011 08:14
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak