Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 3 łyżki
sól
pieprz
masło 1 łyżka
pieczarki 30 dag
śmietana kremówka 300 ml
dynia 10 dag
kluseczki dyniowe do podania
polędwica 8 cielęca
papryka czerwona 1/2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Mięso przed pokrojeniem w plastry (grubości ok. 2 cm) opłukać i osuszyć. Związać każdy kawałek bawełnianą nicią, aby uformować w miarę ładne krążki.
Krok 1 - Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym foto
2
Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i powięzi, pokroić w krótkie paseczki. Dynię pokroić w plasterki, a następnie w krótkie słupki.
Krok 2 - Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym foto
3
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso po około 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posolić delikatnie i popieprzyć, po czym przełożyć na głęboki talerz i przykryć.
Krok 3 - Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym foto
4
Na patelnię po smażeniu mięsa dodać masło i gdy zacznie się pienić, wrzucić pieczarki. Smażyć mieszając, aż przestaną puszczać sok. W międzyczasie usunąć nici z mięsa - to jest najlepszy moment. Dodać paprykę i smażyć jeszcze ze 3 minuty. Papryka powinna zmięknąć, ale pozostać jędrna.
Krok 4 - Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym foto
5
Wlać śmietanę i wrzucić dynię. Wymieszać.
Krok 5 - Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym foto
6
Dodać mięso razem z sokiem, który puściły. Całość gotować aż śmietana zgęstnieje.
Krok 6 - Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym foto
7
Na talerze wyłożyć trochę sosu, ułożyć na nim po dwa kawałki mięsa, polać odrobiną sosu (albo i nie) i posypać posiekaną natką. Podawać z kluseczkami - tu ugotowane dzień wcześniej i delikatnie odsmażone na masełku.
Krok 7 - Medaliony cielęce z sosem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 12.03.2017 09:46
pyszne danie obiadowe
cookingangelika 16.02.2017 12:06
uwielbiam wszystko z pieczarkami
marta1371 19.01.2017 23:11
To jest to ,co lubię
IZABELA29 23.09.2016 22:52
Smakowite danie
ben-ka 26.05.2015 08:47
Jak ja dawno nie jadłam cielęciny...........................
borgia 18.11.2012 10:07
Oj... nie napisałam tego. Po usmażeniu rzeczywiście zachowa swoją formę i wtedy najlepiej. Tutaj niestety zrobiłam to tuż przed podaniem i łatwo (w sensie czysto) nie było. Rzadko miewam cielęcinę, ale tu mi się udało posiąść w większej ilości na zasadzie zabawy w rzeźnika. Czyli dzielenia półtuszy cielęcej. Zdobywa się jednak fantastyczne doświadczenie poznając przy okazji - gdzie co leży. Nie mówiąc o tych częściach mięsa, o które w sklepach trudno.
pacpaw 17.11.2012 20:45
wielu przepisów nie widziałem na polędwicę cielęcą, także ten jak najbardziej powinien zostać wyróżniony, szczególnie, że jest ładnie udokumentowany. Mam pytanie w którym momencie zdejmujemy nitki z medalionów. Po usmażeniu już kształt będzie zachowany i możemy ich się pozbyć czy dopiero przed jedzeniem?
Anna152 09.06.2012 08:36
pycha
traktorek 16.05.2012 12:43
apetyczne
angelika14 25.01.2012 19:28
to musi by? smaczne
Jarlin 07.10.2011 08:11
rzadko robię cielęcinę.
Monika111 07.10.2011 08:03
fajne :)
stokrotka 06.10.2011 22:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak