Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka keksowa z serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

keks 900 g
mleko odtłuszczone 350 ml
serek homogenizowany 150 g
esencja waniliowa 1 kropla
rum 3 łyżki
jajko 3
cukier puder
ser ricotta 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka keksowa z serem

Ciasto kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm. Rozmieszczamy je w żaroodpornym naczyniu tak, by zachodziły lekko na siebie. W misce mieszamy mleko, serek ricotta, serek homogenizowany, cukier puder, rum i jajka. Następnie masą zalewamy ciasto, które wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15-25 minut, by masa zastygła i z wierzchu delikatnie się przyrumieniła. Po czym odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak