Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt do tortu

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
mąka 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
budyń obojętnie 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt do tortu

Kroki postępowania

1
Żółtka rozdzielamy od białek. Białka połączone ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Krok 1 - Biszkopt do tortu foto
2
Żółtka rozmącamy widelcem i dodajemy powoli do białek. Mieszamy drewnianą łyżką.
Krok 2 - Biszkopt do tortu foto
3
Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do piany. Delikatnie mieszamy.Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Krok 3 - Biszkopt do tortu foto
4
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt w środku się upiekł.
Krok 4 - Biszkopt do tortu foto
5
Jeśli patyczek jest suchy oznacza to, że biszkopt jest gotowy.
Krok 5 - Biszkopt do tortu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak