Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek z galaretką

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
mleko 3/4 szklanki
margaryna 125 g
kakao 2 łyżki
woda 2 łyżki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem:
syrop z owoców 1 szklanka
margaryna 25 dag
cukier 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
DODATKOWO:
kawa rozpuszczalna 1 szklanka
biszkopty okrągłe 30 dag
brzoskwinie 1 puszka
powidła śliwkowe
budyń kokosowy 2 (z cukrem)

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z galaretką

Biszkopty posmarować powidłami i złożyć po dwa ,posklejane biszkopty ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce (tej w której będziemy piec ciasto)
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem,dodać mleko,wodę i mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec dodać rozpuszczoną margarynę ,utrzeć gładkie ciasto i zalać nim biszkopty.
Piec w temp.180st około 30min.
Krem :
Odlać cały sok z brzoskwiń i zagotować z cukrem ,budyń rozmieszać z mąką w 1 szklance wody,wlać to do gotującego się soku i ugotować jak budyń,ostudzić i utrzeć z margaryną na gładki krem .

Upieczone i ostudzone ciasto dobrze nasączyć kawą ,posmarować całym kremem i na kremie ułożyć pokrojone brzoskwinie ,zalać gęstniejącymi 2 galaretkami np.truskawkowymi,odstawić do zastygnięcia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 28.10.2015 17:49
smaczne ciasto
bietka 11.05.2013 17:40
pięknie się prezentuje :)
cukiereczek 06.03.2012 10:02
boski
czekoladka_m 25.02.2012 18:27
Ale mi smaka narobiłaś;)
MAR3STA 06.10.2011 18:33
smaczne i pięknie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak