Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki na pół ziemniaczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1
ziemniaki 5
cebula 0,5
jajko 2
mąka ziemniaczana 2 łyzki
pieprz
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki na pół ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Wszystkie warzywa obieramy, z cukini wydrążamy środek z ziarenkami. Zarówno cukinie jak i ziemniaki ucieramy na tarce o grubych ale wąskich oczkach, ponadto cukinie należy dokładnie odcisnąć.
Krok 1 - Placki na pół ziemniaczane foto
2
Do startych warzyw dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajka, makę oraz trochę pieprzu do smaku - dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Placki na pół ziemniaczane foto
3
Na patelnie wlewamy sporą ilość oleju i gdy się już dobrze rozgrzeje nakładamy łyżką zgrabne placuszki, które lekko dociskamy - smażymy na rumiany kolor po obu stronach
Krok 3 - Placki na pół ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 12.04.2012 07:27
wyglądają smacznie
Mati13 07.10.2011 14:43
jadłem w tym roku takie - dobre
maryśka 06.10.2011 15:28
fajne te placuszki
Mysiunia 06.10.2011 10:29
Lotar - ty zapewne robisz lepsze i ładniejsze także zaprezentuj je w swojej księdze, bo może się czegoś od Ciebie nauczę, tylko jak narazie pustki. Krytykować każdy może, a zrobić samemu niekoniecznie
Izabela/bella81 06.10.2011 09:59
apetyczne :)
Lotar 06.10.2011 09:25
Takie średnio zgrabne te placki na zdjęciach...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak