Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmolada dyniowo-jabłkowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 1 sztuka
cukier 300 gram
woda 1/4 szklanki
dynia 1/2 kilograma
jabłka 1 obrane i bez gniazd nasiennych

Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada dyniowo-jabłkowa

Kroki postępowania

1
Jabłka obrane i pozbawione gniazd nasiennych pokrój w grubą kostkę i przełóż do rondla z grubym dnem.
Krok 1 - Marmolada dyniowo-jabłkowa foto
2
Dynię odmiany „Early Butternut” obraną i bez nasion pokrój w grubą kostkę i przełóż do rondla z jabłkami.
Krok 2 - Marmolada dyniowo-jabłkowa foto
3
Wlej wodę i gotuj pod przykryciem, aż jabłka i dynia zaczną się rozpadać. Następnie odkryj, przestaw na mniejszy ogień i często mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, cukier i podgrzewaj, często mieszając.
Krok 3 - Marmolada dyniowo-jabłkowa foto
4
Jeśli chcesz uzyskać idealnie gładką marmoladę, zmiksuj ją blenderem.
Krok 4 - Marmolada dyniowo-jabłkowa foto
5
Gorącą marmoladę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i nakrywając grubym ręcznikiem kuchennym, odstaw do wystygnięcia. Następnie przenieś słoiki do chłodnej i ciemnej piwnicy.
Krok 5 - Marmolada dyniowo-jabłkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 26.02.2013 00:29
pyszna taka swojej roboty:)
barbara11561 26.02.2013 00:29
pyszna taka swojej roboty:)
IZABELA29 18.10.2012 08:35
chyba musze ją zrobić bo dyni mam tyle aż szkoda ja zmarnować
czekoladka_m 04.10.2012 15:06
nie ma to jak marmolada domowej roboty:) palce lizać!!:)
anemon 21.09.2012 11:16
Niestety nie z każdej odmiany dyni będzie taki ładny kolor marmolady, ta ma właśnie taki intensywny. Izabela to jest mała porcja, wyszło mi 3 takie jak na zdjęciu słoiki.
IZABELA29 21.09.2012 08:26
ile wychodzi tej marmolady ?
misia53 20.09.2012 21:30
ja w zeszłym roku robiłam tylko z dynią ze słoika ,bo rozpadły mi się trochę kostki w marynacie i byłam zachwycona smakiem . myślę ,że twoja marmoladka też jest wspaniała ,bo kolorek zachwycający
alaaa 20.09.2012 20:28
kolor znakomity a smak muszę zrobić, żeby wypróbować
caralajna 23.08.2012 09:42
dobrze mieć w zapasie na zimę taką marmoladę
jeta72 25.07.2012 11:13
jeszcze takiej nie jadłam - czas spróbować :-)
andzia123 14.05.2012 19:10
rewelacja
noculos 02.04.2012 19:54
ciekawe
noculos 02.04.2012 19:54
ciekawe
noculos 02.04.2012 19:54
ciekawe
noculos 02.04.2012 19:54
ciekawe
indi 09.01.2012 13:41
a moja mama robi z dyni i pomarańczy też polecam, a tą chętnie wypróbuję
Rybciia 06.01.2012 21:28
pyszna marmoladka
Sarenka 18.12.2011 18:49
Pycha !!
Grazyna0211 14.12.2011 16:41
super przepis
anemon 16.10.2011 21:44
Dziękuję za miłe słowa.
Magdalena1110 09.10.2011 11:20
musi mieć fajny smak
ben-ka 07.10.2011 08:34
Jak pysznie się prezentuje w słoiczku:)
anemon 07.10.2011 07:34
Wypróbuj, polecam, wyszła gęsta, kwaskowa marmolada.
Dorota59 06.10.2011 21:42
jeszcze dynię mam to napewno wypróbuję Twój przepis
Dorota76 06.10.2011 19:36
musi byś świetna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak