paszteciki drozdzowe

paszteciki drozdzowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 gram
  • mleko

    125 ml
  • masło

    2 lyzki
  • żółtko

    1 sztuk
  • jajka

    1 sztuki
  • cukier

    1 lyzeczka
  • drożdże świeże

    20 g
  • sól

    1 plaska lyzeczka
  • żółtko

    do posmarowanis
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drozdze rozcieramy z cukrem i cieplym mlekiem.Maslo topimy.Make mieszamy z sola,dodajemy roztarte drozdze,maslo,jajko i zoltko.Wyrabiamy ciasto,mozno je ugniatamy,przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce.Gdy podwoi objetosc,ponownie wyrabiamy i odstawiamy na okolo 30 minut.
Ciasto rozwalkowujemy na stolnicy podsypanej maka.Formujemy z niego okragle placuszki,nasiskajac palcem robimy na srodku wglebienie i nakladamy w nie dowolny farsz.Pasztecili odstawiamy na 30 minut do wyrosniecia,smarujemy rozmaconym zoltkiem i pieczemy 25-30 minut w temp.220 stopni

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Emilia21

01.10.2010 18:34
genialne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat