Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus czekoladowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gorzka czekolada 250 g
mleko 4 łyżki
masło 20 g
jajko 3
cukier 40 g
zimna śmietanka 130 ml 36 %
listki mięty

Przepis i sposób przygotowania na: Mus czekoladowy

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z likierem i mlekiem. Dodajemy masło gdy masa będzie gładka i miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy. Następnie dodajemy żółtka i połowę piany z białek do masy czekoladowej. Ubijamy kremówkę i łączymy ją z musem. Pod koniec całość delikatnie mieszamy z resztą piany z białek. Gotowy mus przekładamy do małych miseczek. Przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy na parę godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 18.12.2011 18:15
Wszystko co ma związek z czekoladą jest dla mnie pycha.
Emilia22 06.10.2011 08:43
pycha
zielonamorelka 05.10.2011 22:50
mmmmmniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak