Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczewica z chorizo i warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica 1 szklanka
marchew 2
cebula biała 1
por 0,5
papryka czerwona 1
sól
chorizo 200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Soczewica z chorizo i warzywami

Kroki postępowania

1
Cebulę i marchew kroję w kostkę, por w półtalarki, paprykę w krótkie paseczki, chorizo w kostkę.
Krok 1 - Soczewica z chorizo i warzywami foto
2
Na rozgrzanej oliwie podsmażam wszystkie warzywa, solę i zalewam wodą (ok. 0,5 litra, tak, by przykryć warzywa). Chwilę gotuję.
Krok 2 - Soczewica z chorizo i warzywami foto
3
Wsypuję soczewicę. Ziarna nie podsmażam na oliwie z warzywami (jak w przypadku ryżu i risotta), gdyż później soczewica sprawia wrażenie bardzo tłustej, jeśli zostanie oblepiona oliwą przy podsmażaniu. Dlatego najpierw wlewam wodę do warzyw, a dopiero potem dodaję soczewicę.
Krok 3 - Soczewica z chorizo i warzywami foto
4
Gdy soczewica trochę zmięknie, dodaję pokrojone chorizo. (na zdjęciu widać czerwony kolor papryki, który się wydobywa z kiełbasy). Dzięki chorizo nie trzeba doprawiać dania w inny sposób niż sól i pieprz. Inne przyprawy zawiera kiełbasa.
Danie duszę pod przykryciem na małym ogniu aż ziarno będzie miękkie ( w sumie ok. 30minut).
Krok 4 - Soczewica z chorizo i warzywami foto
5
Podaję na gorąco bez dodatków.
Jest to rodzaj risotta, tyle że z soczewicą. Oryginalny smak nadaje mu hiszpańska pikantna kiełbasa.
Krok 5 - Soczewica z chorizo i warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mala 05.10.2011 22:40
ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak