Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka domowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1,5 szklanki
masło roślinne 250 g
jaja 4 sztuki
cynamon 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 sztuka
jabłko kwaśne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka domowa

1. Obrać, pokroić jabłka na niewielkie kawałeczki. Dodać pól szklanki cukru oraz cukier waniliowy. Delikatnie podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać cynamon.

2. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 3/4 szklanki cukru oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 4 żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę lub dwie (można włożyć do zamrażalnika na pół godzinki aby było szybciej).

3. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki. Następnie nałożyć podsmażone i przestygnięte jabłka.

4. Białka z 4 jaj ubić na pianę i następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru nadal ubijając ubijając, aż piana będzie sztywna. Pianę wyłożyć na jabłka.

5. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch ciasta.

6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok 60minut.

7. Na wierzch można posypać cukrem pudrem - ja tak zrobiłam. :)

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 23.11.2013 17:47
coś wspaniałego :)
Bernadeta 05.03.2013 08:18
pycha -szarlotka jest moim ulubionym deserm
pacpaw 19.01.2013 16:32
uwielbiam szarlotki z porządną warstwą nadzienia jabłkowego. Tak jak tutaj
Ela15 06.12.2012 12:07
rewelacja
1j1o1l1a1 05.10.2011 21:33
smakowita szarlotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak