Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarowo truskawkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 0,5 kg
rabarbar 400 g
cukier waniliowy 0,5 opak
cukier 1 szkl
jajko 4 szt
woda 5 łyżek
olej 9 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 1,5 szkl
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowo truskawkowe

CIASTO
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodawać stopniowo cukier, ubić na puszystą masę , dodawać stopniowo, wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem, oraz cukier waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Rabarbar obrać, opłukać, osączyć pokroić na kawałki, zasypać 3 łyżkami cukru. Truskawki umyć, obrać z szypułek, obsypać 1 łyżką mąki i ułożyć na cieście do połowy. Resztę ciasta wyłożyć rabarbarem, włożyć ciasto do piekarnika, piec w 160 stop. przez 45 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia 03.05.2012 00:41
Oj, czuję już lato, czuję ;) A tak poważnie to z chęcią bym się teraz poczęstowała takim ciastem :)
novita23 09.10.2011 13:30
pyszne
Ewa6274879 05.10.2011 17:59
Fajne ciasto, szkoda, że już nie ma truskawek i rabarbaru, bo chętnie bym je zrobiła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak