Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z herbatnikami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 szkl
cukier 1 szkl
jajko 6 szt
proszek do pieczenia
KREM RÓŻOWY
śmietana kremówka 250 g
śnieżka malinowa 1 opak
krem śmietankowy
śmietana kremówka 250 g
mix śmietankowy 1 opak
mleko w proszku 1 szkl
poncz
sok z cytryny 2 łyżki
woda 0,5 szkl
cukier 1,5 łyżeczki
Polewa:
margaryna 0,5 kost
cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z herbatnikami

Kroki postępowania

1
BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.
Krok 1 - Biszkopt z herbatnikami foto
2
KREM RÓŻOWY Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać śnieżkę malinową i ubijać jeszcze razem ze śmietaną 3 minuty.
Krok 2 - Biszkopt z herbatnikami foto
3
KREM ŚMIETANKOWY Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać mix śmietankowy, ubijać. Następnie stopniowo wsypywać mleko w proszku do śmietany, dobrze ubić.
PONCZ
Do przegotowanej i ostudzonej wody dodać cukier i sok z cytryny, dobrze wymieszać.
Krok 3 - Biszkopt z herbatnikami foto
4
POLEWA
Do wysokiego naczynia wbić jajko, dodać cukier, kakao. Dobrze zmiksować robotem. Do zmiksowanego jajka z kakao, wlewać stopniowo ubijając mikserem gorącą rozpuszczoną margarynę.
Krok 4 - Biszkopt z herbatnikami foto
5
SKŁADANIE CIASTA 1.biszkopt nasączyć ponczem. 2.krem kłaść łyżką na przemian, różowy i biały.
Krok 5 - Biszkopt z herbatnikami foto
6
Widelcem na kremie zrobić fale. 3.biszkopt nasączony. 4.połowa polewy czekoladowej wylana na ciasto. 6.herbatniki polać resztą polewy.
Krok 6 - Biszkopt z herbatnikami foto
7
5.herbatniki ułożyć na polewie.
Krok 7 - Biszkopt z herbatnikami foto
8
6.herbatniki polać resztą polewy
Krok 8 - Biszkopt z herbatnikami foto
9
Gotowe ciasto odstawić do lodówki.
Krok 9 - Biszkopt z herbatnikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 24.07.2013 22:16
fajny przepis
SmacznaPyza 15.12.2012 17:32
ile proszku dodałaś do biszkoptu?
Jarlin 05.10.2011 19:21
Smaczny !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak