Przepis i sposób przygotowania na: ziemniaczane bułki z powidłami i kruszonką
Resztę przesianej do miski mąki wymieszaj z resztą cukru, zaczynem, ugotowanymi i zmiksowanymi ziemniakami, 2 jajkami, żółtkami, 50 gram masła, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Kruszonka: Mąkę krupczatkę, cukier puder i 40 gram zimnego masła wyrób na stolnicy szybkimi ruchami na kruszonkę.
Małe cząsteczki wyrośniętego ciasta drożdżowo-ziemniaczanego spłaszczaj w dłoniach, nadając im kształt placuszków. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdej bułeczki kładź trochę powideł, posyp kruszonką, a krawędzie posmaruj roztrzepanym surowym jajkiem. Piecz do przyrumienienia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.