Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziemniaczane bułki z powidłami i kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 30 gram
mleko letnie 200 ml
mąka pszenna 250 gram
cukier puder 40 gram
ziemniaki gotowane w mundurkach 150 gram
jajko 3 szt.
żółtko jajek 2 szt.
masło 90 gram
sól
powidła śliwkowe 150 gram
mąka krupczatka 40 gram
cukier puder 40 gram

Przepis i sposób przygotowania na: ziemniaczane bułki z powidłami i kruszonką

Ciasto: Z drożdży, mleka, małej ilości mąki i cukru zrób zaczyn i odstaw go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę przesianej do miski mąki wymieszaj z resztą cukru, zaczynem, ugotowanymi i zmiksowanymi ziemniakami, 2 jajkami, żółtkami, 50 gram masła, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Kruszonka: Mąkę krupczatkę, cukier puder i 40 gram zimnego masła wyrób na stolnicy szybkimi ruchami na kruszonkę.
Małe cząsteczki wyrośniętego ciasta drożdżowo-ziemniaczanego spłaszczaj w dłoniach, nadając im kształt placuszków. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdej bułeczki kładź trochę powideł, posyp kruszonką, a krawędzie posmaruj roztrzepanym surowym jajkiem. Piecz do przyrumienienia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 24.01.2012 22:09
brzmi smacznie
Magdalena1110 24.12.2011 09:48
super
Magdalena1110 24.12.2011 09:47
super
Krystyna32 21.12.2011 11:23
extra
Mariusz17 19.11.2011 08:13
super
novita23 13.11.2011 19:19
extra
Andzia1977
Andzia1977 09.10.2011 20:58
coś innego!
aginaa 07.10.2011 13:54
fajne
Katarzyna/kate1980 05.10.2011 22:02
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak