Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dip czosnkowo - bazyliowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek ząbki 10
bazylia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz kolorowy
jogurt grecki 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Dip czosnkowo - bazyliowy

Kroki postępowania

1
Jogurt przekładamy do miseczki, wciskamy do niego obrany czosnek
Krok 1 - Dip czosnkowo - bazyliowy foto
2
Dodajemy spora ilość świeżo zmielonego pieprzu oraz sół morską. 2-3 szczypty bazylii rozcieramy w dłoniach, a następnie dodajemy do pozostałych składników.
Krok 2 - Dip czosnkowo - bazyliowy foto
3
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.
Krok 3 - Dip czosnkowo - bazyliowy foto
4
Dip podajemy z frytkami lub pieczonymi skrzydelkami z kurczaka
Krok 4 - Dip czosnkowo - bazyliowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 17.11.2012 14:39
majonez jest kaloryczny, staram się jeść zdrowo i we wszelki możliwy sposób chcę ograniczyć zbędne kalorię :) Na bazie samego jogurtu dip jest bardzo smaczny, daję dużo bazylii i pieprzu - sosik jest idealnie ostry :)
pacpaw 17.11.2012 13:55
idealny do frytek, grilla i zwykłych kanapek. Ja bym dodał jeszcze odrobinę majonezu do smaku, ale nie ma obowiązku. Na bazie samego jogurtu greckiego też smakuje wyśmienicie
sunnymood 16.11.2011 12:48
Wygląda świetnie, zwłaszcza na ostatnim zdjęciu:D Rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak