Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czekoladowy mus z papryczką chili

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 szt.
cukier 2 łyżki
śmietana kremówka 1/3 szklanki
papryczka chili 1 szt.
czekolada 10 ciemna

Przepis i sposób przygotowania na: czekoladowy mus z papryczką chili

Rozbij jajka, żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj do białości z jedną łyżką cukru.
Czekoladę rozkrusz i rozpuść w kąpieli wodnej, lekko schłódź i dodaj do niej utarte żółtka. Mieszaj na jednolity krem.
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsyp resztę cukru. Ubitą pianę dodaj do masy czekoladowej, całość delikatnie wymieszaj, aby piana nie opadła. Na koniec nadal lekko mieszając, dodaj do musu ubitą śmietanę i połowę drobniutko pokrojonej papryczki chili.
Mus nakładaj do pucharków, udekoruj resztą pokrojonej papryczki chili oraz kleksem bitej śmietany.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 27.03.2012 15:47
super pomysl
zielonamorelka 04.10.2011 21:59
widzę ostatnio czekolada i chilli to modne połączenie może i ja powinnam wreszcie je wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak