Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

toskańska terrina warzywna z dyni

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia 30 dag
pomidory 16 szt.
ser mozarella 40 dag
bazylia 1 pęczek
musztarda gruboziarnista 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
rokietta 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: toskańska terrina warzywna z dyni

Dynię pokrój w centymetrowe plastry. Posmaruj je z obu stron oliwa i piecz 20 min. Odstaw do ostudzenia. Pomidory przekrój na pół i usuń pestki. Ser pokrój w plasterki grubości 3 cm.
Formę wyłóż folią z zapasem, aby przykryć wierzch.
Warstwy układaj w kolejności: pomidory, liście bazylii, ser, pomidory, liście bazylii, ser, dynia, liście bazylii, pomidory, ser, liście bazylii, pomidory i na końcu ser.
Powinna powstać warstwowa zapiekanka z dynią w samym środku. Lekko spłaszczone pomidory układaj skórką do dołu. Każdą warstwę posyp pieprzem. Terrinę przykryj folią i wstaw do lodówki.
Sos: Musztardę, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek umieść w słoiku, zakreć i potrząśnij, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Na talerzach ułóż liście rokietty, a na nich pokrojoną w grube plastry terrinę. Całość polej sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 29.03.2012 15:10
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak