Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

filety z polędwicy z sosem ze smardzów

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

smardze suszone 25 gram
woda letnia 1/2 litra
szalotka 1 szt
masło 1 łyżka
śmietana kremówka 150 gram
polędwica wołowa 4 fiety
olej
masło sklarowane 30 gram
sól
pieprz
winiak 4 łyżki
sos sojowy
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: filety z polędwicy z sosem ze smardzów

Grzyby moczymy w wodzie 4 godziny.Szalotkę obieramy kroimy w drobną kostkę i podduszamy ją na maśle,następnie dodajemy pokrojone smardze z wodą w której się moczyły,następnie dodajemy śmietanę i wszystko razem doprowadzamy do wrzenia potem gotujemy aż płyn wygotuje się do połowy objętości.Polędwicę płuczemy osuszamy i każdy smarujemy z obu stron olejem i pozostawiamy pod przykryciem godzinę w temperaturze pokojowej.Filety obsmażamy na sklarowanym maśle ok 6 min z każdej strony,potem solimy oprószamy pieprzem i układamy na ogrzanym półmisku,przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce.Sos ze smażenia rozprowadzamy winiakiem wlewamy do śmietanowo-smardzowej masy i doprawiamy do smaku solą pieprzem,sosem sojowym i dokładnie wszystko mieszamy a na koniec dodajemy natkę pietruszki.Gotowy kremowy sos podajemy do usmażonej polędwicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 05.10.2011 07:50
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak