Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowy garniec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 3 kg
papryka 2 kg
cebula 1 kg
cukier 1 kg
czosnek 1 główka
przyprawy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowy garniec

Pomidory spażamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, podgrzewamy powoli aby pomidory \"rozprażyć\".
Kiedy pomidory się rozgotują, przecieramy je przez sito aby uzyskać coś a\'la mus.
doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można też dosypać nieco oregano)
następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię.
gotujemy, dorzucamy paprykę i cebulę.
Następnie czosnek i inne przyprawy do smaku.
gotujemy aż do miękkości papryki.


Uwaga: warto dodać rożne kolory papryki (ja dodałam żółtą, zieloną i czerwoną oraz czerwoną - baaaardzo ostrą!) potrawa zyskuje na wyglądzie
Ten \"gulasz\" można z powodzeniem wekować w sloiki bo ja zrobiłam swój właśnie z myślą o tym :) teraz tylko podgrzewam zawartość, dodaję kiełbasę lub kurczaka i mam pyszny obiad!


Oczywiście podane przeze mnie proporcje są czysto orientacyjne, zależnie od tego jak gęstą potrawę chcemy uzyskać możemy dodać więcej papryki lub cukinii, mi z podanej proporcji wyszły 4 słoiki 750 ml

zaletą tej potrawy jest także to, że nie dodajemy ani kropli wody :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 20.03.2013 08:29
bardzo go lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak