Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

suflet z ryżem, twarogiem i morelami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 250 gram
sól
masło 2 łyżki
jajko 5 szt.
cukier puder 80 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
morele 50 dag
mleko 1/2 l
Morela do dekoracji
melisa do dekoracji
cukier puder do posypania
twaróg 200 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: suflet z ryżem, twarogiem i morelami

Ryż opłucz, wsyp do dużego garnka, zalej wodą, posól. Gotuj ryż, aż zmięknie. Ugotowany ryż opłucz zimną wodą. Miękkim masłem posmaruj brytfannę.
Rozbij 3 jajka, oddzielając żółtka od białek. Twaróg włóż do miski, dodaj żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Utrzyj na gładki krem.
Na dno wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy wyłóż połowę ryżu, na nim twaróg, a na serze rozłóż połowę moreli. Całość przykryj pozostałym ryżem. Powierzchnię wygładź. Mleko lekko ubij z pozostałymi jajkami i zalej wierzch sufletu.
Suflet wstaw na 10 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. w tym czasie ubij białka na sztywną pianę. Smaruj nią zapieczony deser i dopiecz 8-10 min., aż piana się przyrumieni. Deser posyp cukrem pudrem, udekoruj plasterkami moreli i listkami melisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak