Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik ze śliwką na kruchym spodzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
jajko 1 szt.
żółtko jajek 9 szt.
margaryna 1 i 1/4 kostki
kwaśna śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
powidła śliwkowe
mielony ser 3/4 kg
cukier 3/4 szklanki
aromat arakowy
budyń śmietankowy 1 opakowanie
slwiki do dekoracji
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania formy
białko 7 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: sernik ze śliwką na kruchym spodzie

Ciasto: Mąkę, cukier puder, jajko, 2 żółtka, 1/2 kostki margaryny, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia razem zagnieść na gładką masę. Schłódź godzinę w lodówce.
Blachę posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Ciasto rozwałkuj, wyłóż na blachę i posmaruj je grubą warstwą powideł śliwkowych.
Masa: Mielony ser, cukier, zapach arakowy, budyń śmietankowy, 7 żółtek, 3/4 margaryny razem zmiksuj, dodaj pianę z białek, wymieszaj. Wyłóż na ciasto. Piecz 1 godz. w temp. 170 stopni. Udekoruj wg uznania śliwkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 22.01.2012 14:41
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak