Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
ryż 1 szklanka
mleko 1 szklanka
masł0 2 łyżki
cukier 4 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżka
sól 1 szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie z mlekiem (razem 2 szklanki płynu). Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne lub prodiż wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno ułożyć połowę ryżu, posypać połową cukru i kawałkami masła. Przykryć połową jabłek i posypać połową cynamonu. Następną warstwę ułożyć tak samo. Zapiekać 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Przed podaniem można polać gęstą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 07.02.2012 16:00
pycha
kriso 30.06.2011 09:52
ciekawe
marcia71 15.05.2011 11:54
fajne jedzonko
AgaS10 15.02.2011 12:01
nie za bardzo lubię ryż:)
Bart 14.02.2011 23:11
bardzo dobra
maciek7 31.01.2011 21:29
pycha
gosia561 25.01.2011 12:52
dobre dla dzieci:)
Babciagramolka 18.12.2010 09:56
Doskonały deserek
aga130982 16.07.2010 09:15
mniam mniam
Barbara55 11.07.2010 18:17
wspomnienie młodości
Natalia/tubisiek 02.06.2010 14:33
Moja mama robiła taki ryż! Przepyszny :)
halina17 15.05.2010 14:55
Pamiętam smak takiego ryżu z dzieciństwa.
Krzysztof42 11.05.2010 15:38
może być

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak