Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

Zapiekanka ryżowo-jabłkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • ryż

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • masł0

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • cynamon Prymat

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie z mlekiem (razem 2 szklanki płynu). Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne lub prodiż wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno ułożyć połowę ryżu, posypać połową cukru i kawałkami masła. Przykryć połową jabłek i posypać połową cynamonu. Następną warstwę ułożyć tak samo. Zapiekać 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Przed podaniem można polać gęstą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

[email protected]

07.02.2012 16:00
pycha

kriso

30.06.2011 09:52
ciekawe

marcia71

15.05.2011 11:54
fajne jedzonko

AgaS10

15.02.2011 12:01
nie za bardzo lubię ryż:)

Bart

14.02.2011 23:11
bardzo dobra

maciek7

31.01.2011 21:29
pycha

gosia561

25.01.2011 12:52
dobre dla dzieci:)

Babciagramolka

18.12.2010 09:56
Doskonały deserek

aga130982

16.07.2010 09:15
mniam mniam

Barbara55

11.07.2010 18:17
wspomnienie młodości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat