Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
sól 1 łyżeczka
woda 2 szklanki
Farsz:
kasza gryczana 100 g
sól
pieprz
jajko 1 sztuka
boczek 100 pieczony

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną

Kroki postępowania

1
Kaszę gryczaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Boczek kroimy w dość drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Jak się delikatnie zarumieni dorzucamy ugotowaną kaszę i po dokładnym wymieszaniu smażymy ze dwie minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia
Krok 1 - Pierogi z kaszą gryczaną foto
2
Do ostudzonej masy dodajemy surowe, roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Pierogi z kaszą gryczaną foto
3
Mąkę wsypujemy do dużej miski, mieszamy z solą i zalewamy wrzącą wodą. Delikatnie mieszamy łyżką i zostawiamy. Jak masa ostygnie na tyle, żeby można było włożyć w nią ręce- wyrabiamy ciasto. Jak za bardzo się lepi, dodajemy ciut mąki, a jak jest za twarde, to jeszcze troszkę wody. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy podsypując odrobiną mąki, wycinamy szklanką kółka.
Krok 3 - Pierogi z kaszą gryczaną foto
4
Na każdym kole kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi.
Krok 4 - Pierogi z kaszą gryczaną foto
5
Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju i gotujemy parę chwil od ich wypłynięcia.
Krok 5 - Pierogi z kaszą gryczaną foto
6
Pierogi z kaszą gryczaną
Krok 6 - Pierogi z kaszą gryczaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 14.11.2012 20:46
fajnie, że pokazujesz, że pierogi nie są tylko z mięsem, serem czy kapustą i grzybami. To także farsz dyniowy, farsz gryczany i tak naprawdę każdy jaki sobie przygotujemy. Bez granic.
Bernadeta1 09.09.2012 22:45
kiedyś jadłam i bardzo mi smakowały
aniapetr 25.10.2011 20:39
zawsze jadłam w słodkiej wersji, teraz muszę spróbować takich
ewasylwia 04.10.2011 12:18
Takich jeszcze nie jadłam
BernadettaP 04.10.2011 08:39
Bardzo lubię takie pierogi :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak