Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe korniszony

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ocet 10 % 1 szklanka
cukier 1 szklanka
woda 4 szklanki
cebula dymka ze szczypiorkiem
chrzan liście
ziele angielskie 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe korniszony

Z ogródka wybieramy ogórki długości palca. Dokładnie myjemy. Z octu, wody i cukru robimy zalewę. Składniki mieszamy i zagotowujemy dodając 2 ziarenka ziela angielskiego. W zależności od ilości robionych ogórków składniki na zalewę zwiększamy proporcjonalnie. Wybrane ogórki upychamy w litrowe słoiki. Na każdy słoik dodajemy kawałek liścia chrzanu, pół łyżeczki gorczycy oraz ćwiartkę cebuli. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy 20 minut. Ogórki w smaku są lekko kwaskowate z wyraźną nutą słodyczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 03.03.2013 20:17
bardzo lubię korniszonki
Sroczka 31.03.2012 10:40
Nie ma to jak domowe przetwory. Z chrzanem konserwowych jeszcze nie robiłam. Muszę wypróbować.
Grażyna13 02.12.2011 12:36
Pyszności , nie ma , jak to domowe :)
Margo1 10.10.2011 07:23
któż ich nie lubi...
Magdalena1110 09.10.2011 11:38
pyszotka
Mariusz10 04.10.2011 19:36
teraz to ja ide po jednego
aginaa 04.10.2011 12:38
smaczne
Karolcia12 03.10.2011 22:37
bardzo lubię domowe przetwory

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak