Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z dynią

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
woda 2 szklanki
sól 1 łyżeczka
Farsz:
dynia 300 g
ser ricotta 250 g
szałwia kilkanaście listków
sól
pieprz
oliwa
kleik ryżowy 2 łyżki
cynamon 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dynią

Kroki postępowania

1
Dynię kroimy w kostkę, kładziemy na blaszce wysmarowanej oliwą, posypujemy solą i listkami szałwii. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.
Krok 1 - Pierogi z dynią foto
2
Po ostudzeniu wrzucamy (razem z szałwią) do rozdrabniacza, dodajemy odciśnięty ser, kurkumę, imbir, cynamon i gałkę. Składniki łączymy rozdrabniaczem
Krok 2 - Pierogi z dynią foto
3
Gładką masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Potrzebujemy też zagęstnika, żeby farsz nie był zbyt rzadki. Można dodać kleik ryżowy, który jest neutralny w smaku, można zastąpić go bułką tartą lub mielonymi migdałami. Ilość dodanego zagęstnika zależy od tego jak rzadka wyszła masa.
Krok 3 - Pierogi z dynią foto
4
Mąkę wsypujemy do dużej miski, mieszamy z solą i zalewamy wrzącą wodą. Delikatnie mieszamy łyżką i zostawiamy. Jak masa ostygnie na tyle, żeby można było włożyć w nią ręce- wyrabiamy ciasto. Jak za bardzo się lepi, dodajemy ciut mąki, a jak jest za twarde, to jeszcze troszkę wody. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy podsypując odrobiną mąki, wycinamy szklanką kółka
Krok 4 - Pierogi z dynią foto
5
Na każdym kole kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju i gotujemy parę chwil od ich wypłynięcia.
Krok 5 - Pierogi z dynią foto
6
Ugotowane pierogi wykładamy na duży talerz
Krok 6 - Pierogi z dynią foto
7
Pierogi z dynią serem ricotta i szałwią
Krok 7 - Pierogi z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 14.11.2012 20:40
perfekcyjnie zrobione pierogi. Przepis na ciasto można wykorzystać również na pierogi z innym nadzieniem, chociaż bym polecał zacząć od tych dyniowych. Ich smak, może zaspokoić najwybredniejsze podniebienie
agnieszka189 10.02.2012 13:59
Rewelacyjne, oddam wszystko za ten talerzyk pierogów!!!!
Jolanta40 05.02.2012 21:41
ależ pięknie zrobione !!
rjustysia 17.12.2011 13:20
Ogromny plus za te warkoczyki:) mi nie wychodzą w ogóle :)
Dorota76 05.10.2011 18:20
takich jeszcze nie jadłam ale super
ewasylwia 04.10.2011 12:19
cirkawe połączenie
Magdalena67 03.10.2011 22:07
Ciekawy przepis.
BernadettaP 03.10.2011 21:43
Już na blogu miałam skomentować i zapomniałam, teraz więc napiszę, że.... podziwiam Cię, że lepisz pierogi ręcznie i że takie śliczne brzegi Ci wychodzą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak