Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

brokuły piure

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brokuły 1 kg
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1 szklanka
czosnek 2 ząbki
bazylia
koperek
cukier 1 łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: brokuły piure

Brokuły myjemy i nacinamy na krzyż łodygi wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru a gdy będą już miękkie odcedzamy i przelewamy zimną wodą ugniatamy jak ziemniaki.Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę,rozprowadzamy ją mlekiem ciągle mieszając aby nie powstały nam grudki.Do zasmażki dodajemy roztarty ząbek czosnku,płaską łyżeczkę bazylii ,następnie wkładamy brokuły i mieszając podgrzewamy na małym ogniu.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,posypujemy zieleniną.Podajemy z ziemniakami i jajkiem sadzonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 23.10.2011 11:39
fajny przepis !
Krystyna32 06.10.2011 07:52
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak